Voormalig Beschermheer overleden

Het is met groot leedwezen dat ik moet berichten dat onze voormalige Beschermheer Jonkheer Drs. Willem A.M. Alting von Geusau is overleden op vrijdag 22 mei jongstleden. Hij is overleden na een langdurige ziekteperiode. Willem von Geusau is 29 jaar Beschermheer geweest van onze vereniging, van 1983 tot 2012, in dat jaar heeft Michiel Alting von Geusau het van hem overgenomen. Willem, door velen zo aangesproken, was een ontwikkeld man. Begonnen als priester in de orde van de Franciscanen was hij later o.a. psycholoog en gedragswetenschapper en was hij supervisor in de huisartsenopleiding aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als schrijver van  boeken hoeft het ons niet te verbazen dat hij vele stukjes geschreven heeft voor het KOH magazine “De Blauwdruk”. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat het misschien een goed idee is om zijn bijdragen te bundelen.

Willem en zijn vrouw Barbara zijn in die 29 jaar talloze malen in Eijsden en elders geweest voor het bijwonen van concerten en Bronken. Tijdens buitenoptredens liep Willem dan mee bij het Bestuur met zijn kenmerkende tred en zwarte hoed die later nog wel eens navolging gekregen heeft. En vergis je niet, Willem was heel muzikaal en wist dus wat het inhoudt om muzikant te zijn. Hij speelde dwarsfluit en met een Bronk deed hij actief mee met de Cramignon en speelde “dae van vief gulle” mee, zeker als de Klunsboys in de buurt waren. Wat menigeen misschien niet weet is dat hij 25 jaar lang gespeeld heeft met het muziekensemble “Kwis?Niks”. Zijn dwarsfluit, deels van hout, heeft hij geschonken aan de KOH. Het is een Duits instrument waarvan er nog maar enkele in de wereld bestaan.

De bijdrage van Willem  aan onze vereniging is dus vooral van binnenuit geweest, vanuit de kern waar het om draait: muziek maken en saamhorigheid. Tijdens momenten van rust met een Bronk bijvoorbeeld hadden we vaker een gesprek en dan bleek weer zijn interesse in de ontwikkeling van de muziek, de vereniging en in het bijzonder die van de jeugd.

De laatste jaren van zijn leven konden wij niet meer met hem communiceren. Dat is des te wranger als je bedenkt dat Willem als het ware een personificatie van communicatie was. Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van onze vereniging. Wij zijn hem en Barbara veel dank verschuldigd en trots dat hij onze Beschermheer was gedurende een reeks van jaren.

Moge hij rusten in vrede.

Willy Martens

Voorzitter

 

Namens de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden.

Geplaatst in Geen categorie.