Opleiding

Bij de KOH hebben we een eigen interne opleiding voor (junior) leden. Wij verwelkomen ook graag oudere leden, indien zij de theorie-opleiding of instrumentlessen willen komen volgen om zo lid te worden van de vereniging! Nieuw vanaf seizoen 2024 – 2025 zijn de lessen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Klik hier voor meer info rondom zij-instromens/seniorenopleidingen en de allerjongsten! De lessen worden verzorgd door professionele leerkrachten en zijn gebaseerd op de eisen omschreven in het raamleerplan HaFaBra Nederland.  Elk jaar in september starten wij met het opleiden van nieuwe juniorleerlingen in ons eigen verenigingslokaal. Ons muzikale jaarrooster loopt gelijk aan het basisschooljaar. 

Solfège: het leren van muzieknoten en ritmiek
Leerjaar 1
Alle leerlingen starten in het eerste jaar met de theorielessen. Vaak weten leerlingen al of zij blaasmuzikant of slagwerker willen worden, maar welk instrument is vaak de vraag.Het eerste halfjaar van de opleiding wordt voor de blaasinstrumenten gestart met blokfluitlessen, de slagwerkers starten gelijk met trommellessen. Halverwege het eerste jaar hebben de aspirant blaasmuzikanten hun keuze gemaakt en starten zij met instrumentlessen.

Leerjaar 2 en verder
In het tweede leerjaar vervolgen we  de solfègelessen en tevens met de instrumentale opleiding. Los van de solfège-les krijgt de leerling dan 30 minuten per week les op het instrument. Tevens zal dit jaar afgesloten worden met het behalen van het theoriediploma.

De solfège lessen vinden plaats elke woensdag en worden gegeven door Astrid Handels. 

Opleidingsorkesten
Na ongeveer één jaar les op het instrument zal de leerling ook plaats nemen in het pupillenorkest de Blauwe Kweek. 

Na ongeveer 2 tot 2,5 jaar les op het instrument kan de leerling A-examen doen. Ter voorbereiding op het instrumentexamen, zal de leerling nog een aantal modules theorie volgen. Bij goed gevolg van het examen zal toetreding tot de Jeugdharmonie en/of Jeugddrumband volgen.

Daarna studeren de leerlingen verder voor het B-examen op hun instrument.
Indien dit examen met goed gevolg behaald wordt zal toetreding tot het grote Harmonieorkest of Slagwerkensemble volgen.

Leerlingen worden gestimuleerd om verder te leren op hun instrument. Zowel het harmonieorkest als het slagwerkensemble bevat muzikanten uit de eigen opleiding, die diploma C hebben behaald. Enkele uitzonderingen hebben deelgenomen aan de openbare D- examens, waarbij het opleidingstraject wordt afgesloten door het examen voor een jury en publiek uit te voeren. 

Begeleiding vanuit de vereniging
De hele organisatie van de opleiding en de begeleiding van de leerlingen is in handen van de Commissie Opleiding.

Voor nog meer informatie of specifieke vragen kun je kijken in ons informatieboekje. Het aanmeldingsformulier kun je tevens ook hier vinden. Enthousiast geworden over onze muzikale voor de allerjongsten? Aanmelden kan via dit formulier!